Velika Gospa: Tradicija i Zajedništvo Hrvatske Diaspore u Chicagu

Kroz zrnca vremena, Hrvati u Chicagu njeguju ne samo svoju kulturu i identitet, već i duboku vjersku tradiciju. U srcu ove povezanosti s religioznim naslijeđem je proslava Velike Gospe, koja se održava svake godine 15. kolovoza.

Povijest i prve proslave

Povijest ove proslave seže duboko u prošlost, do početka 20. stoljeća kada su Hrvati počeli naseljavati Bridgeport, tadašnju urbano-etničku četvrt u Chicagu. S rastom njihove zajednice, tako je rasla i potreba za očuvanjem kulturnih običaja i tradicija. Godine 1906., Dalmatinsko obiteljsko društvo čudotvorne Gospe Sinjske osnovano je s ciljem pružanja socijalne i kulturne podrške novopridošlim Hrvatima. Ubrzo nakon toga, 1912. godine, blagoslovljena je prva hrvatska crkva u Bridgeportu, posvećena sv. Jeronimu, koja je postala središnje mjesto okupljanja za vjernike.

Bitka za identitet nije bila samo borba za očuvanje kulturnog nasljeđa, već i za očuvanje vjerskih običaja. Jedan od najvažnijih običaja koji je pronašao svoj dom u Chicagu je procesija Velike Gospe. Inspirirani sinjskom tradicijom, Hrvati su 15. kolovoza 1912. organizirali prvu procesiju kroz gradske ulice. Slika Gospe Sinjske, koja je stigla iz Domovine, nosila se s ponosom i poštovanjem dok je zajednica prošla kroz ulice Bridgeporta prema crkvi sv. Jeronima. Procesija nije bila samo vjerski događaj, već je postala simbol zajedništva i povezanosti među Hrvatima u Chicagu.

Kroz godine, proslava Velike Gospe rasla je i jačala. Nove generacije pridruživale su se tradiciji, a različita društva i udruge uključivala su se u organizaciju procesije. Društva poput Društva sv. Juraja – Poljica, Društva sv. Jeronima, te brojna druga, pridonijela su bogatstvu i raznolikosti ove svečanosti.

Današnje proslave Velike Gospe

Danas, proslava Velike Gospe u Chicagu ostaje ne samo vjerski događaj, već i važan dio kulturnog identiteta Hrvatske zajednice. Kroz procesiju, molitvu, zajedničku misu i druženje nakon nje, Hrvati u Chicagu njeguju svoju vjeru, ali i očuvavaju vezu s korijenima i tradicijom svoje Domovine. Velika Gospa nije samo dan u kalendaru; to je dan koji simbolizira trajno zajedništvo i snagu hrvatskog identiteta u dalekom svijetu.
Velika Gospa postala je ne samo vjerski događaj, već i prilika za zajedništvo među župljanima. Stari i mladi okupljaju se kako bi zajedno proslavili, uživali u hrani i piću, igrali se i sudjelovali u tradicionalnim plesovima i pjesmama.

Devetnica, koja traje od 6. do 14. kolovoza, nije samo vjerski obred, već izvor duhovne inspiracije i obnove za sve koji sudjeluju. Poziv na obnovu duha i nacionalnih vrijednosti odjekuje kroz ovu najveću hrvatsku proslavu Velike Gospe na američkom kontinentu, podsjećajući sve Hrvate na važnost očuvanja vjere, tradicije i zajedništva, bez obzira na udaljenost od Domovine.

Povezane objave