Povijest Hrvatskih Franjevaca u SAD-u: Razvoj i Utjecaj

Hrvatska zajednica ima bogatu povijest migracija, a njeni tragovi sežu daleko izvan granica domovine. Jedan od iznimnih primjera te migracije i utjecaja hrvatske kulture u Sjedinjenim Američkim Državama su Hrvatski Franjevci. Njihova prisutnost i djelovanje u SAD-u imala je značajan razvoj i utjecaj na zajednicu kroz protekle stoljeće.

Prvi Franjevci u Hrvatskoj

Hrvatski franjevci ostavili su dubok i trajan trag u povijesti katoličke vjere među Hrvatima u Sjedinjenim Američkim Državama. Njihov razvoj i utjecaj kroz godine predstavljaju neizostavan dio priče o hrvatskoj dijaspori u Americi.

Prvi hrvatski franjevac koji je kročio na američko tlo bio je fra Gaudencije Gorše, čija je misija započela 1900. godine u Steeltonu. Od tada, broj franjevaca iz različitih regija Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije postupno je rastao.

U početku, hrvatski franjevci bili su dio mađarsko-slavenskog Komisarijata. Međutim, 1912. godine, slavenski franjevci odlučili su se odvojiti od mađarskih i formirati zajednički slovensko-hrvatsko-slovački Komisarijat. Naposljetku, vlastiti Komisarijat hrvatski franjevci su osnovali 1926. godine, što je označilo novu fazu u njihovoj organizaciji i djelovanju.

Vrhunac njihove prisutnosti u Americi i Kanadi dogodio se 1977. godine, kada je Hrvatska franjevačka kustodija obuhvaćala jedan samostan u Chicagu te dvije rezidencije u Gulf Breezeu, Floridi, i Beaver Fallsu, Pennsylvaniji. Tijekom tog razdoblja, franjevci su djelovali na 13 župa u Americi i 7 u Kanadi, pružajući duhovnu potporu hrvatskoj zajednici diljem sjevernog kontinenta.

Danas, franjevci kontinuirano djeluju na 7 župa diljem Amerike. Neki od njihovih važnih centara su Milwaukee i West Allis kod Milwaukeeja, New York, St. Louis te tri župe u Chicagu: Sv. Jeronim, Presveto Srce Isusovo i Bl. A. Stepinac. Njihov rad i angažman i dalje su ključni za očuvanje hrvatskog identiteta i katoličke vjere među hrvatskom dijasporom u SAD-u.

Pored Sjedinjenih Američkin Država, franjevci također imaju značajnu prisutnost u Kanadi, djelujući na 7 župa diljem zemlje. Njihova misija obuhvaća gradove poput Kitchenera, Montreala, Norvala kod Toronta, Sault Ste Mariea te Windsora, gdje pružaju duhovnu podršku i pastoralnu skrb hrvatskim katolicima.

Utjecaj na društvo

Važno je istaknuti i doprinos Hrvatskih Franjevaca u očuvanju hrvatskog jezika, kulture i tradicije među mladim naraštajima hrvatskih Amerikanaca. Kroz organizaciju kulturnih događaja, folklorne grupe, tečajeve jezika i druge aktivnosti, franjevački red je promicao ljubav prema hrvatskoj baštini među mladima te ih poticao na očuvanje svojih korijena.

Utjecaj Hrvatskih Franjevaca u SAD-u se proteže i izvan vjerskih i kulturnih sfera. Mnogi od njih su bili aktivni u društvenim, obrazovnim i humanitarnim projektima koji su doprinijeli boljitku američkog društva kao cjeline.

Danas, unatoč promjenama u društvu i smanjenju broja svećenika, Hrvatski Franjevci i dalje ostavljaju neizbrisiv trag u SAD-u. Njihova predanost vjeri, kulturi i zajednici nastavlja inspirirati nove generacije Hrvata u Americi.

Povezane objave